Οι παλιές αγάπες, λέει ένα τραγούδι των Πυξ-Λαξ, πάνε στον παράδεισο, οι μεγάλες όμως... δεν πεθαίνουν ποτέ Κ.

17.2.07

Η...ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ...

Αγαπημένη μας Α.Κ από την όμορφη Κύπρο,σ'ευχαριστούμε θερμά για τα καλά σου λόγια,σ'αυτό που μας ρωτάς θάχεις πολύ σύντομα την απάντησή σου,θέλει...μελέτη το θέμα.
Με την ευκαιρία , θάθελα να αναφέρω ότι τελευταία χρησιμοποιούνται,ειδικά στα ΜΜΕ, εκτός της... < περιρρέουσας ατμόσφαιρας > και διάφορες άλλες φράσεις και λέξεις που τις περισσότερες φορές είναι άσχετες ,άστοχες η λανθασμένες.
Βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση απ'τους πολίτες να είναι...άσφαλτοι που λέει και η κ.Δημητρίου,έχουμε όμως την απαίτηση από τους Δημοσιογράφους και τους Πολιτικούς μας να μιλάνε σωστά τη γλώσσα μας,κι'οχι να ακούμε μέρα νύχτα τη λέξη ΥΠΕΡΕΣΙΕΣ και ξανα και ξανα και δρώμενα και συνάδει και διάφορες άλλες ασυναρτησίες.
Αν κάποια στιγμή ακούσετε ,σε ελληνικό κανάλι,κάποιον επίσημο ει μη,να πει σωστά την λέξη υπηρεσία,παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως για να τον...τιμήσουμε δεόντως.

Φίλε Δωριέα,με μεγάλη μας χαρα θα φιλοξενήσουμε την...ποιητική συνεργασία σας,αφού αφορά και στην περιοχή μας,όχι όμως σ'αυτή τη σελίδα αλλά στο lidoriki.blogspot.com και αυτό ισχύει για όλους τους φίλους μας και τόχουμε τονίσει πολλές φορές.
Αναμένομεν....γραπτά σας...

Αγαπητέ μας..Κριτικέ,για το θέμα που θίγεις δεν μπορούμε,δυστυχώς,να κάνουμε κανένα σχόλιο,ύστερα κατά το Τσαρούχειον δόγμα στην πατρίδα μας είσαι...ότι δηλώσεις,αφού λοιπόν ο περι ου ο λόγος αποφάσισε να είναι...ποιητής και λογοτέχνης εμείς τι μπο ρούμε να κάνουμε;απλά θα του ευχηθούμε...περαστικά του...

Αναρωτιέσαι καλέ μας φίλε Λιδορικιώτη,δικαιολογημένα ίσως,ποιά είναι η σωστή γραφή του ονόματος του χωριού μας,ποιός θα μπορούσε να σου απαντήσει υπεύθυνα;κανένας,εί ναι πολλές,και αντικρουόμενες,οι απόψεις και δυστυχώς έχουν επιφέρει από..μετρία ως πλήρη..συγχυση,γι'αυτό και κατά καιρούς αλλάζει και η γραφή χωρίς συγκεκριμένο λό γο και αιτιολογία.
Θα πρέπει ίσως εδώ να τονίσουμε,ότι με το επίμαχο θέμα έχουν ασχοληθεί, και μάλιστα έχουν εκφράσει και συγκεκριμένη άποψη,άνθρωποι που δεν γνώριζαν ούτε που βρίσκεται...
γεωγραφικά το Λιδορίκι.
Προσωπικά,έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο χωριό μας και έχοντας παρατηρήσει,από παιδί ακόμα,τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν,σε κάθε περίπτωση,οι χωριανοί μας και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ,την έντονη σκωπτική τους διάθεση σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις τους,πιστεύω ακράδαντα ότι η γραφή έχει τις ρίζες της στο ρήμα Λοιδορώ , υπάρχουν βέβαια και πάμπολλα γραπτά κείμενα,αιώνες πριν,που στηρίζουν αυτή την άποψη.
Με τα χρόνια βέβαια ,αλλά και με τις διάφορες απλουστευτικές παρεμβάσεις και διαδι κασίες,προέκυψε,πιστεύουμε, η απλούστερη γραφή Λιδορίκι αντί Λοιδορίκι,χρήσιμο πολύ θα ήταν,πάντως, να γνωρίζαμε που ήταν χτισμένο το χωριό μας πριν καταστραφεί απ'το σεισμό τον 15 αιώνα, τότε ίσως είχαμε και κάποια επι πλέον στοιχεία που να ενίσχυαν τις απόψεις μας.
Εκείνο όμως που μετράει είναι το ότι είτε με ο,είτε με ω ,είτε με ι η οι,το Λιδορικάκι μας είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ κι'αυτό θάπρεπε να μας φτάνει.και να μας περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: