Οι παλιές αγάπες, λέει ένα τραγούδι των Πυξ-Λαξ, πάνε στον παράδεισο, οι μεγάλες όμως... δεν πεθαίνουν ποτέ Κ.

30.4.08

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ : Μ Α Η Σ...


Και το όνομα του Μάη έχει λατινική προέλευση . Απ' τους Ρωμαίους ονομαζόταν Majus , γιατί ήταν αφιερωμένος στους Majores , τους προγόνους τους . Οι νεότεροι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά και διάφορα ονόματα , σχετικά πάντα με τις ίδιότητές του : " Ανοιξιάτης " , "Λούλουδος " , " Πράσινος " , " Φουσκοδέντρης " , " Τριανταφυλλάς " και " Κερασάρης ¨, σ' όποιον τόπο τα κεάσια βγαίνουν το Μάη .
Όσο γιά τον καιρό , ο λαός μας λέει :

Απ' το Μάη..καλοκαίρι
κι' απ' τον Αύγουστο..χειμώνας...


Η καλοκαιρία σταθεροποιείται σιγά-σιγά , όλα νοιώθουν να πλησιάζει το καλοκαίρι . Δέντρα , λουλούδια ανθισμένα , τα στάχυα ψηλωμένα , η βλάστηση στην καλύτερή τους ώρα . Τα πρώτα φρούτα βγαίνουν , κεράσια και μούσμουλα , νόστιμα και ζουμερά , γεμάτα μ' όλους τους ανοιξιάτικους χυμούς . Δε λείπουν όμως και κάποια ..χειμωνιάτικα ξεσπάσματα , καμιά φορά το μήνα Μάη , κάνει τσουχτερό κρύο γιά κάμποσες μέρες , ο λαός μας το επισημαίνει :

Και του Μαγιού στις δεκαοχτώ
πέρδικα ψόφησε στ' αυγό....

Το λαικό δίστιχο τα λέει όλα . Κι ακόμα μπορεί να πέσουν βροχές , που μόνο καλό δεν κάνουν , την εποχή αυτή , στα σταροκρίθαρα :
Στον καταραμένο τόπο ,
το Μάη μήνα βρέχει...

Απ' τη μιά μεριά μήνας γελαστός , γεμάτος λουλούδια και ευωδιές , κι' απ' την άλλη με δυό βασικά χαρακτηριστικά : Το πρώτο ότι είναι αφιερωμένος στους νεκρούς , και το δεύτερο ότι οι άνθρωποι διακατέχονται από μεγάλο φόβο και αγωνία γιά τη σοδειά ποτ θα'ρθει . Και γιά τους δυό αυτούς λόγους υπάρχουν πλήθος προλήψεις και απαγορεύσεις . Φοβούνται λοιπόν τους νεκρούς , φοβούνται τη βροχή , το χαλάζι , τις κατσαρίδες , τα διάφορα άλλα ζωύφια , τα μάγια και τις μάγισσες . " Αυτόςό μήνας έχει πολλές κακές ώρες " , λένε , η " Ώρα του Μάη " κι ακόμα η " κακιά ώρα του Μάη ". Γι' αυτό ο κόσμος πρέπει να φυλάγεται , το Μάη δεν κόβουν ρούχα , δεν φυτεύουν , δεν ταξειδεύουν και προπάντων δεν παντρεύονται :

Ο γάμος ο Μαγιάτικος
πολλά κακαποδίδει...

λένε στην Κρήτη . Μιά εξήγηση είναι πως , αφού ο Μάης είναι μήνας των νεκρών , οι ζωντανοί πρέπει να μείνουν μακριά από κάθε σπουδαίο και σημαντικό έργο , γιά να μην προκαλούν το πνεύμα των νεκρών . Κι επειδή απ' τις πιό σημαντικές πράξεις στη ζωή του ανθρώπου είναι ο γάμος , οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να παντρεύονται . Προσπαθούν επίσης να αποτρέψουν το κακό που τους απειλεί και να προκαλέσουν το καλό είτε με υην εξεγνιστική δύναμη της φωτιάς είτε με την καθαρτήρια δύναμη του νερού .

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι....

Αύριο Πρωτομαγιά , και άλλες Μαγιάτικες γιορτές και έθιμα. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: